Genital varisler dış dudaklar ve vajinadaki cilt altı genişlemiş yüzeyel toplardamarlardır. Bu damarlar dış genital bölgede olduğu gibi vajina kanalı içinde de olabilir. Hamilelikte doğumun seyrini değiştirebilmesi bakımından önemlidir.
Doğum sırasında karın içi basın normalin üzerine çıkar. Karın içi basınçtaki artış venöz kan akımı üzerinde bir direnç yaratır. Genişlemiş variköz venlerin normal doğum sırasında yırtılma ve kanama riski vardır.
Kadınlarda genital bölge varisleri en sık hamilelik sırasında ortaya çıkar. Bunun sebebi gebelik sürecinde alt batın bölgesine olan kan akımı ve hacminin artmasıdır.
Buna karşın pelvik bölge toplardamarlarından kanın kalbe geri dönüş hızı azalırsa, alt ekstremiteler başta olmak üzere pelvik ve genital bölgede kan birikerek venöz damarları genişletir. Bu mekanizma hamilelikte vajina dış dudak varisleri için de geçerlidir.
Hamilelikte vajina dış dudak varisleri tek başına ya da bacak varisleri ile birlikte olabilir. Genital varisler çoğunlukla belirti vermez. Belirti verdiğinde ise şunlar görülür;
Hamilelikte vajina dış dudak varisleri ayakta durma, ıkınma, öksürme, egzersiz yapma, ağır kaldırma ve cinsel ilişki sırasında belirginleşir.
Hamilelikte vajina dış dudak varisleri için genellikle semptomatik rahatlama sağlayan tedaviler ve öneriler sunulmaktadır. Bunlar;
Hamilelikte vajina dış dudak varisleri genellikle düşük kan akımına sahip olma eğilimindedir. Tipik olarak doğumdan sonra 1-1,5 ay içinde çoğunlukla kendiliğinden kaybolur.
Hamilelikte ileri derecede vajina dış dudak varisleri olması, beraberinde vajina ve çevresinde de varislerin görülmesi doğum şeklini etkileyebilir. Doktorunuzun muayene edip değerlendirmesi sonucu uygun doğum yöntemi belirlenir. Vajinal varisi olan kadınlarda derecesine göre gerekirse sezaryen doğum tercih edilerek olası anormal kanamaların önüne geçilmiş olur.