Labioplasti ameliyatı iç dudak büyümesine bağlı şikayetleri gidermek için yapılan estetik operasyondur. Labioplasti ile birlikte sıklıkla kliteroplasti ve dış dudak dolgu işlemleri de uygulanır.
Yaşla birlikte iç dudaklarda sarkma, büyüme ve kenar düzensizlikleri olur. Bazı kadınlarda bu büyüme ve sarkmalara yapısal olarak erken yaşta rastlanır. İç dudaklar doku yanıtına hassas yapılardır. Genital temizlik sırasında tüyler tıraş edilirken iç dudakların yanlışlıkla kesilmesi ya da zedelenmesi doku büyümesi ile sonuçlanabilir.
Labioplasti sonrası anestezi etkisinin azalmasıyla ilk 24 saat içinde zonklayıcı tarzda bir ağrı görülür. Bu ağrı ilk 6-8 içinde en şiddetli haline ulaşır. Sonra azalarak birkaç güne geçer. Bu dönemde ağrı kontrolü şu yollarla sağlanabilir;
Klitoris cildi daha yoğun sinir ağına sahip olduğundan ağrı bu bölgede daha fazla olacaktır. İlk günlerdeki bu zonklayıcı ağrı daha sonra azalarak yanma, batma ve iğnelenme şeklinde karakter değiştirir. 1-2 haftaya ise tamamen geçmesi beklenir.
Labioplasti sonrası ilk 24 saat hücre aralığına damar içi sıvı geçişine bağlı bir doku ödemi olur. Bu ödem birkaç gün devam ederek azalır. İlk 3 gün aralıklı buz uygulaması hem ödem hem de ağrı kontrolünde faydalı olacaktır. Buz uygulamasına 3 günden fazla devam edilmemelidir. Devam edilmesi doku iyileşmesini bozabilir. Bazen ödem dış dudakları da içine alacak bir şekilde geniş olur. Bu durumda geçmesi 1-2 haftayı bulabilir.
Labioplasti ameliyatı sonrası sızıntı şeklinde dikiş aralarından ufak kanamalar olabilir. Bu kanamalar ped ile kontrol edilir. Ped değişimi ilk gün 2 saatte bir yapılarak kanama yakın takip edilir. Kanamanın fazla olması dikişlerde açılma olduğunun bir belirtisi olabilir. Bazen de tüketilen bir gıda ya da ilaca bağlı kanama miktarı artabilir. Doktorunuz böyle bir durumda bilgilendirilmelidir.
Kanama eğer doku içine olursa hematom denen bir kan kitlesi haline dönüşür. Hematom dokuda gerginlik ve bası oluşturarak labioplasti sonrası şiddetli ağrıya neden olabilir. Hematom görsel olarak dokuda şişlik, sertlik ve morarma şeklinde renk değişikliği ile fark edilir.
Labioplasti sonrası ağrının bir diğer nedeni yumuşak doku enfeksiyonlarıdır. Enfeksiyonlar kötü genital hijyen, diyabet, genital bölgenin nemli ve ıslak kalması, sauna, hamam, küvet kullanımı, vajinal duş ve tampon kullanımına bağlı gelişebilir.
Kaşıntı mantar enfeksiyonları açısından uyarıcı bir belirtidir. Kızarıklık, kötü kokulu akıntı, şişlik ve ateş bakteri kaynaklı enfeksiyonlarda daha sık görülür. Enfeksiyonların erken fark edilmesi bozuk bir doku iyileşmesinin önüne geçecektir.