Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıHasta Görüşleri

Rahim Anomalileri

Rahim Anomalileri

Rahim Anomalisi Nedir?

Rahim anomalileri doğuştan kaynaklanan rahmin şekil bozukluklarıdır. Tıbbi terim olarak uterin malformasyonlar şeklinde ifade edilir. Rahim anomalileri tüm kadınların %5’ten azında vardır. Ancak düşük, gebe kalamama, tekrarlayan gebelik kayıpları ve erken doğum yapan kadınların yaklaşık %25-30’unda çeşitli rahim anomalileri görülür.

Rahim anne karnında gelişirken 2 ayrı kanalın birleşmesi sonucu oluşur. Bu yapılara Müller kanalları adı verilir. Müller kanallarındaki birleşme sorunları karşımıza rahim anomalileri şeklinde çıkar.

Rahim Anomalileri Nelerdir?

Rahim anomalileri içinde en sık görüleni kavisli, bölmeli ve bikornuat rahim anomalileridir. Kavisli rahim anomalisinin klinik bir önemi yoktur. Ancak diğer anomaliler tekrarlayan düşük, gebe kalamama, bebeğin rahimde duruş bozuklukları ve erken doğum eylemi ile ilişkilidir. Rahim anomalilerinin çeşitleri şunlardır;

  • Kavisli rahim (Arkuat utetus, kalp şeklinde rahim): Rahim dışarıdan normal bir anatomik yapıya sahiptir. Ancak rahim boşluğunun tepe kısmında içeri doğru bir girinti bulunur.
  • Bölmeli rahim (Uterin septum, T şeklinde rahim): Rahim dış görünüm olarak normal bir yapıdadır. Ancak rahim kavitesini ikiye ayıran bir bölme vardır. Sık görülen bir uterin anomalidir.
  • Unikornuat rahim: Rahmi oluşturan kanallardan bir taraftaki normal gelişirken diğer taraf gelişmez. Bu anomalide rahim kavitesi normale göre daha küçük olup rahme bağlı tek tüp bulunur.
  • Bikornuat rahim (Y şeklinde rahim): Rahim tepesinde anormal bir girinti vardır. Aynı zamanda rahim kavitesi iki boşlukludur. Her boşluk kendi tarafındaki tüpe bağlıdır.
  • Rahmin çift olması (Uterus didelfis): Rahmi oluşturan kanalların birleşme sorunları olduğunda bu anomali ortaya çıkar. Anatomik görünüm olarak birer tüpe sahip iki ayrı rahim bulunur. İki ayrı rahim kavitesi vardır. Bu anomalide vajinal kanal tek ya da çift olabilir.

Rahim Anomalileri Neden Olur?

Rahim anomalilerinin çoğunun nedeni belli değildir. Rahim anomalisi olanların büyük bir kısmı normal sayıda kromozoma sahiptir.

1940-1970 yılları arasında kullanılan hormonal bir ilaç, eskiden düşük ve erken doğumları önlemek için kullanılırdı. Ancak bu ilacı alan annelerin kız çocuklarında başka ciddi sorunlar yanında rahim anomalisi sıklığında da artış saptanmıştır.

Günümüzde bu anomaliden korunmak ya da kaçınmanın gösterilmiş bir yolu bulunmamaktadır.

Rahim anomalileri doğuştan mevcut olmasına rağmen genellikle belirti vermez. Bazı kadınlarda adet sancıları daha belirgin olabilir. Bu anomaliler genellikle kısırlık nedenlerinin araştırılması sırasında tanı alır.

Rahmin Şekil Bozukluklarının Saptanması

Kadının klinik öyküsünde tekrarlayan gebelik kayıpları, gebe kalamama, erken doğum eylemi, anormal adet sancıları ve alt batın ağrıları olması rahim anomalisi açısından şüphe uyandıran durumlardır.

Böyle bir durumda rahmin anatomik olarak değerlendirilmesi ve rahim içi kavitenin gösterilmesi gerekir. Sırasıyla ultrason, histerosalpingografi ve MR görüntüleme rahmin şekil bozukluklarının saptanmasında kullanılan tetkiklerdir.

Histerosalpingografi ile rahim içi kavite değerlendirilirken ultrason ve MR görüntüleme dış anatomik yapının değerlendirilmesinde kullanılır.

Rahim Anomalilerinin Tedavisi

Rahim anomalilerinin tedavisi cerrahi yöntemlerle yapılır. Tedavi kadının çocuk yapma isteğine bağlıdır.

Rahim anomalisi olan çoğu kadının üreme yönünden sorunu bulunmaz. Rahim anomalileri genellikle gebe kalamama ya da düşük sorunu ile karşımıza çıkar. Böyle bir durumda rahim içindeki bölmenin cerrahi olarak çıkarılması işlemi uygulanır.

Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0242 322 97730536 439 6621