Op. Dr. Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıHasta Görüşleri

Rahimde Polip

Rahimde Polip

Polip Nedir?

Polip solunum sistemi, sindirim ve üreme sistemi gibi kavite içeren organların iç yüzeylerinde görülen saplı ya da sapsız doku büyümeleridir. Polipler genellikle iyi huyludur. Bulunduğu yere göre ciddi şikayet ve belirtilere neden olacağı gibi kansere de dönüşebilir.

Bir polip saptandığında hastanın şikayetlerine göre takip veya tedavi edilmelidir. Biz bu yazımızda kadınlarda sık görülen rahim poliplerinden bahsedeceğiz.

Rahimde Polip Neden Olur?

Rahim polipleri uterusun iç zarında (endometrium) meydana gelen ve rahim boşluğuna uzanan anormal büyümelerdir. Tıbbi literatürde endometrial polip olarak adlandırılır. Rahimde polip oluşumunun nedeni tam olarak bilinmesede hormonal seviyelerdeki değişime bağlı gelişebildiği düşünülmektedir. Rahim polipleri genellikle iyi huylu lezyonlardır. Çok nadiren kansere dönüşebilir.

Rahim polipleri yuvarlak veya oval şekilli, ince bir sap ya da geniş bir tabanla rahme bağlanan lezyonlardır. Boyutları birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar değişir. Nadiren çok daha büyük olabilirler.

Rahim içinde bir ya da birden fazla polip olabilir. Rahim polipleri belirti vermeden kalabilecekleri gibi doğurganlık döneminde çocuk sahibi olamama, adet dışı anormal kanamalar veya adet kanamasının normalden fazla olması gibi sorunlarla karşımıza çıkabilir.

Rahim ağzına yakın yerleşimli bir polip bazen büyüyerek vajina içine sarkabilir. Sarkan polip yüzeyindeki aşınma ve tahriş geçmeyen vajinal koku ve enfeksiyonlara yol açar.

Rahimde Polip Belirtileri

Rahim polipleri belirtileri şunlardır;

  • Düzensiz adet kanamaları (en sık)
  • Adet kanamasının fazla olması
  • Adet kanamasının uzaması
  • Adet dışı anormal kanamaların görülmesi
  • Menopoz sonrası vajinal lekelenme ya da kanama olması
  • Doğurganlık döneminde çocuk sahibi olamama
  • Tekrarlayan düşükler
  • Rahim ağzına uzanan poliplerde cinsel ilişki sırasında kanama ve ağrı olması
  • Sık rahim ağzı enfeksiyonları
  • Vajinal koku ve enfeksiyonlar

Rahim poliplerinin birçok belirtisi olmakla birlikte en sık görüleni adet düzensizliğidir. Kadınlar normalde 28 günde bir 2-7 gün süren adet döngü ve düzenine sahiptir. Polip olan kadınlarda bu düzen değişir.

Adet kanamasının uzun sürmesi ve miktarının fazla olması bir diğer önemli belirtidir. Anormal adet kanamaları olan kadınların neredeyse dörtte birinde neden rahim polipleridir.

Rahim polipleri doğurganlık çağındaki kadınlarda embriyonun rahme tutunması ve gelişimini bozarak gebe kalmayı zorlaştırabilir. Bu durum polibin boyut ve yerleşim yerine göre değişir.

Rahim Polipleri Kimlerde Görülür?

Rahim poliplerinin nedeni tam olarak bilinmese de kan hormon seviyeleri ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.

Rahim polipleri 20 yaş altı kadınlarda nadirdir. 40-50 yaş arası kadınlarda genç olanlara göre daha sık görülür. Menopoz sonrasında da ortaya çıkabilir.

Aşırı kilo, obezite, hipertansiyon ve bazı meme kanseri ilaçlarının kullanımı rahimde polip görülme sıklığını artırır.

Rahim Polipleri Nasıl Saptanır?

Rahip poliplerinden şüphelenildiğinde tanı amaçlı çeşitli testler bulunmaktadır. Jinekolojik muayenede rahim ağzından sarkan polipler görülebilir. Rahmin içinde yerleşen polipler ise ultrason başta olmak üzere bir dizi görüntüleme yöntemi ile saptanabilir.

Rahim poliplerinin araştırılmasında kullanılan çeşitli testler şunlardır;

  • Ultrason: Ultrason pelvik ya da alttan yapılabilen bir görüntüleme yöntemidir. Günlük pratikte hızlı ve kolay ulaşılabilir olması avantaj yaratır. Rahim polipleri rutin ultrason incelemeleri sırasında rahim zarı içinde sınırlı ekojen yapılar şeklinde görülür. Ancak rahim zarı ile aynı renk skalasında olduğunda seçilemeyebilir. Alttan yani transvajinal ultrason daha net görüntü kalitesi sunabilmektedir.
  • Histerosonografi: Klinik ya da ultrason ile şüphelenilen durumlarda bir diğer seçenek histerosonografidir. Histerosonografi işleminde steril bir sıvı kateter adı verilen ince kanüllerle rahim içine verilir. Sıvı rahim kavitesinin genişlemesine, varsa poliplerin ultrasonda daha net görüntülenmesine olanak sunar.
  • Histeroskopi: Histeroskopi rahim içini görsel olarak değerlendirmeye olanak sunan ışıklı, tüp şeklinde kameralı bir sistemdir. Hem tanı hem de tedavi amacı ile kullanılabilir. Histeroskopi ile polipleri cerrahi olarak çıkarmak mümkündür.
  • Küretaj: Küretaj istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması yanında poliplerin çıkarılması gibi cerrahi prosedürlerde de kullanılır. Küret adı verilen metal kaşık benzeri aletler ile rahim iç zarı kazınarak anormal doku dışarı alınabilir. Alınan doku patoloji bölümüne yollanarak incelenir.

Rahimde Polip Tedavisi ve Ameliyatı

Rahim polipleri genellikle belirti vermez. Belirti vermeyen ve ultrasonografi sırasında tesadüfen saptanan polipler takip edilir. Eğer polip adet düzensizliği, vajinal kanama, enfeksiyon, tekrarlayan düşükler ve gebe kalamama gibi belirti ve şikayetlere neden oluyor ise tedavi edilmesi gerekir. Rahim poliplerinin tedavi yöntemleri şunlardır;

  • Hormonal dengeyi düzenleyici ilaç tedavisi: İlaç tedavileri genellikle semptomları hafifletmek için kullanılır. İlacın kesilmesi ile birlikte belirti ve şikayetler tekrar oluşur.
  • Histeroskopik eksizyon: Polip histeroskopi aleti ile cerrahi olarak çıkartılır.
  • Kürtaj: Kürtaj polip çıkarma işleminde histeroskopi ile birlikte kullanılır. Kürtaj genellikle küçük poliplerde tercih edilir. Polip metal kaşık benzeri özel bir küretaj aleti ile kazınarak rahim zarından ayrılır. Çıkartılan polip daha sonra patoloji tarafından incelenir.
  • Rahimde polip ameliyatı: Eğer polip içinde kanserli hücre tespit edilirse ameliyat dahil olmak üzere ileri tedavi yöntemlerine geçilir.

 

 

Funda Yazıcı ErolOp. Dr. Funda Yazıcı ErolKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
0242 322 97730536 439 6621